Apu már nagyon régóta rágta a fülem, hogy süssem meg neki ezt a süteményt. Egyszerűen odáig van érte, bár nem értem, miért. Én nem igazán kedvelem, szerintem túl édes, pedig én is édesszájú vagyok. Mikor az interneten receptek után kutattam, és megláttam, hogy 3 órán keresztül kell főzni a sűrített tejet, gyorsan elment tőle a kedvem. De mivel a saját készítésű ajándékok híve vagyok, és nem volt jobb ötletem, ezt készítettem el a névnapjára. Természetesen óriási sikere volt. De mikor átadtam, azért halkan megjegyeztem, hogy egy ideig nem állok neki újra. 😀
Kövessetek Facebookon is! 🙂 https://www.facebook.com/habatortanblog/
Hozzávalók 20×30-as süteményhez:
Tészta:
20 dkg cukor
4 dkg kakaópor
45 dkg liszt
22,5 dkg margarin
2 db tojás
4 dkg méz
1 teáskanál ecet
1 evőkanál szódabikarbóna
Krém:
3 tubus sűrített tej
22,5 dkg margarin
8 dkg darált dió
1 üveg rumaroma
Elkészítés:
1. Először is a sűrített tejet kinyomjuk egy jól záródó befőttes üvegbe, rázárjuk a tetejét, majd beletesszük egy fazékba, melyet a befőttes üveg pereméig töltünk vízzel.
2. Lassú tűznél forrjon 3 órán keresztül. Ezalatt a sűrített tej aranybarna színt fog kapni.
3. Ha kész, vegyük ki a vízből. Ha már teljesen kihűlt keverjük habosra a margarinnal, majd tegyük bele a diót.
4. Míg a sűrített tej karamellé válik, elkészítjük a tésztát: Először is összekeverjük a szódabikarbónát és az ecetet.
5. Majd egy hőálló tálban kikeverjük a puha margarint, a mézet és a cukrot, majd hozzáadjuk az ecetes szódabikarbónát.
6. A tűzhelyre helyezzük, és folytonos kevergetés mellett hozzáadjuk a 2 tojást.
7. Addig kevergetjük míg barnává és habossá nem válik.
8. Ekkor vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk hűlni, és ha már langyos, keverjük hozzá a lisztet, dolgozzuk össze.
9. Egy órára konyharuhával lefedve pihentetjük.
10. Ha letelt az egy óra, 5 cipóra szedjük a tésztát, majd egyesével kinyújtjuk a lapokat kb. 20×30-as méretűre.
11. Sütőpapírral fedett tepsi hátoldalán kb. 4-5 perc alatt 180 fokon készre sütjük őket.
12. Ha a tésztalapok kihűltek, összeállítjuk a süteményt.
13. Először is tegyük egymásra a lapokat, és vágjuk le a széleit. Ezekből aprítóval készítsünk tésztamorzsát.
14. A tésztalapok tetejét kenjük meg egy kevés rumaromával/konyakkal, majd tegyünk rá krémet, újra lap, újra krém, ezt ismételjük, míg minden el nem fogy.
15. Figyeljünk, hogy a legfelső lap tetejére is maradjon krém, mert erre szórjuk rá a tésztamorzsát.
16. Hűtőben legalább egy napig pihentessük, míg teljesen meg nem puhul a tészta.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: