Nagyon szeretem a mákos és diós süteményeket, természetesen a legnagyobb kedvencem az a karácsonyi bejgli. Sajnos nem lehet egész évben karácsony, de ez a sütemény az év bármely napján képes elhozni a karácsonyi hangulatot a konyhába. Próbáljátok ki bátran, nem fogtok csalódni benne. 🙂
Kövessetek Facebookon is! 🙂 https://www.facebook.com/habatortanblog/
Hozzávalók 25×35 cm-es tepsihez:
Tészta:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
1 db tojássárgája
18 dkg porcukor
1/2 csomag sütőpor
1/2 citrom reszelt héja
1 púpozott evőkanál 20%-os tejföl
Mákos töltelék:
20 dkg porcukor
8 dkg margarin
1 db tojás
1/2 citrom leve és reszelt héja
1 csipet só
2 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
20 dkg darált mák
2,5 dl tej (2,8%-os)
+ sárgabarack lekvár a töltelék alá
1 db tojásfehérje a tészta kenéséhez
Elkészítés:
1. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és puha tésztává gyúrjuk.
2. Hűtőben pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.
3. Habosra keverjük a cukrot, tojást és puha margarint.
4. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét, egy csipet sót és a vaníliás cukrot.
5. A lisztben elkeverjük az átszitált sütőport.
6. Majd felváltva a tojásos masszához adjuk a lisztet, a mákot és a tejet.
7. A tésztát kivesszük a hűtőből, és két egyenlő részre szedjük.
8. Az elsőt tepsi méretűre nyújtjuk, majd kivajazott és kilisztezett tepsibe fektetjük.
9. Ezt megkenjük baracklekvárral.
10. Ráöntjük a mákos tölteléket.
11. Kinyújtjuk a második tésztalapot is, és a töltelék tetejére terítjük.
12. Villával megszurkáljuk, tojásfehérjével lekenjük.
13. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: