Mákos pite

Nagyon szeretem a mákos és diós süteményeket, természetesen a legnagyobb kedvencem az a karácsonyi bejgli. Sajnos nem lehet egész évben karácsony, de ez a sütemény az év bármely napján képes elhozni a karácsonyi hangulatot a konyhába. Próbáljátok ki bátran, nem fogtok csalódni benne. 🙂

Kövessetek Facebookon is! 🙂 https://www.facebook.com/habatortanblog/

Hozzávalók 25×35 cm-es tepsihez:

Tészta:

30 dkg liszt

20 dkg margarin

1 db tojássárgája

18 dkg porcukor

1/2 csomag sütőpor

1/2 citrom reszelt héja

1 púpozott evőkanál 20%-os tejföl

Mákos töltelék:

20 dkg porcukor

8 dkg margarin

1 db tojás

1/2 citrom leve és reszelt héja

1 csipet só

2 csomag vaníliás cukor

1/2 csomag sütőpor

20 dkg darált mák

2,5 dl tej (2,8%-os)

+ sárgabarack lekvár a töltelék alá

    1 db tojásfehérje a tészta kenéséhez

Elkészítés:

1. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és puha tésztává gyúrjuk.

2. Hűtőben pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.

3. Habosra keverjük a cukrot, tojást és puha margarint. 

4. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét, egy csipet sót és a vaníliás cukrot.

5. A lisztben elkeverjük az átszitált sütőport.

6. Majd felváltva a tojásos masszához adjuk a lisztet, a mákot és a tejet.

7. A tésztát kivesszük a hűtőből, és két egyenlő részre szedjük.

8. Az elsőt tepsi méretűre nyújtjuk, majd kivajazott és kilisztezett tepsibe fektetjük. 

9. Ezt megkenjük baracklekvárral.

10. Ráöntjük a mákos tölteléket.

11. Kinyújtjuk a második tésztalapot is, és a töltelék tetejére terítjük. 

12. Villával megszurkáljuk, tojásfehérjével lekenjük.

13. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. 

Címkék: ,
Tovább a blogra »