Hab a tortán

Somlói galuska

Egyik nagy kedvencem a somlói galuska, de eddig még sosem készítettem el. Nagymamám sem sütött még soha dobostortát, pedig az a kedvence. Azt mondta egyszer, hogy a kedvenc tortáját nem fogja elkészíteni, annak megadja az ünnepélyes hangulatot, és cukrászdából vásárolja meg. Én is valahogy így voltam a somlóival, de úgy tűnik, mégsem elég nagy kedvenc ahhoz, hogy ne készítsem el itthon is. De nem bántam meg, szerintem sokkal finomabb lett, mint a legtöbb bolti tesó. 🙂 
Kövessetek Facebookon is! 🙂 https://www.facebook.com/habatortanblog/

1      

Hozzávalók:
Piskóta:
6 db tojás
6 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
1 mokkáskanál sütőpor
1 evőkanál darált dió
1 evőkanál kakaópor
Vaníliás krém:
1 csomag vaníliás pudingpor
15 dkg cukor
6 dl tej
2 tojássárgája
2 evőkanál liszt
Rumos szirup:
1,5 dl víz
5 dkg cukor
pár csepp rumaroma
Csokoládés öntet:
1 dl víz
10 dkg cukor
4 dkg kakaópor
4 dkg margarin
+ egy kevés darált dió töltelékként, illetve díszítéshez

Elkészítés:
1. Először is a piskótát készítjük el, ehhez a tojásokat szétválasztjuk.
2. Kemény habbá keverjük a tojásfehérjét.
3. A cukorral habosra keverjük a tojássárgáját, majd ezt hozzáadjuk a tojásfehérje habhoz.
4. Hozzáadunk 4 evőkanál lisztet, illetve sütőport, és elkeverjük.
5. Majd 3 részre szedjük a masszát.
6. Az egyikhez hozzáadunk egy evőkanál darált diót, a másodikhoz egy evőkanál kakaóport, a harmadikhoz pedig egy evőkanál lisztet.
7. Itt két lehetőség áll előttünk: 
  7/A. A három piskótát külön-külön sütjük meg, vigyázva, nehogy megégjenek.
  7/B. (Én most ezt választottam.) Egy 25×35 cm-es tepsi egyik felébe öntöttem a diós tésztát, a másik felébe pedig a  kakaósat, majd középen a tetejükre simítottam a simát. Így szép, márványos piskótát kaptam sütés után. Miután megsült, kettévágtam, és összeállításnál a két felet egymásra fordítottam. (Úgy, hogy ne két vaníliás rész találkozzon.)
8. A piskótát hűlni hagyjuk. 
9. Amíg a piskóta hűl, elkészítjük a vaníliás krémet.
10. Ehhez a pudingport és a cukrot egy kevés tejjel elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a lisztet, ezekkel is elkeverjük.
11. A maradék tejet felforraljuk, majd a pudingos keverékkel besűrítjük.
12. Majd elkészítjük a rumos szirupot.
13. A vizet és a tejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a rumaromát.
14. A kihűlt piskótákat először a rumos sziruppal locsoljuk meg, majd rákenjük a vaníliás krémet, darált dióval megszórjuk és egymásra tesszük.
15. Hűtőben legalább egy órát pihentetjük, hogy a krém megdermedjen.
16. Tálaláshoz elkészítjük a csokoládés öntetet, melyhez először a vízben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk.
17. Majd hozzáadjuk a margarint és kakaóport. 
18. Alaposan elkeverjük, levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
19. Tejszínhabbal és a csokis öntettel tálaljuk. 

6

7

4

3

2

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!