Somlói galuska

Egyik nagy kedvencem a somlói galuska, de eddig még sosem készítettem el. Nagymamám sem sütött még soha dobostortát, pedig az a kedvence. Azt mondta egyszer, hogy a kedvenc tortáját nem fogja elkészíteni, annak megadja az ünnepélyes hangulatot, és cukrászdából vásárolja meg. Én is valahogy így voltam a somlóival, de úgy tűnik, mégsem elég nagy kedvenc ahhoz, hogy ne készítsem el itthon is. De nem bántam meg, szerintem sokkal finomabb lett, mint a legtöbb bolti tesó. 🙂 

Kövessetek Facebookon is! 🙂 https://www.facebook.com/habatortanblog/

      

Hozzávalók:

Piskóta:

6 db tojás

6 evőkanál cukor

5 evőkanál liszt

1 mokkáskanál sütőpor

1 evőkanál darált dió

1 evőkanál kakaópor

Vaníliás krém:

1 csomag vaníliás pudingpor

15 dkg cukor

6 dl tej

2 tojássárgája

2 evőkanál liszt

Rumos szirup:

1,5 dl víz

5 dkg cukor

pár csepp rumaroma

Csokoládés öntet:

1 dl víz

10 dkg cukor

4 dkg kakaópor

4 dkg margarin

+ egy kevés darált dió töltelékként, illetve díszítéshez

Elkészítés:

1. Először is a piskótát készítjük el, ehhez a tojásokat szétválasztjuk.

2. Kemény habbá keverjük a tojásfehérjét.

3. A cukorral habosra keverjük a tojássárgáját, majd ezt hozzáadjuk a tojásfehérje habhoz.

4. Hozzáadunk 4 evőkanál lisztet, illetve sütőport, és elkeverjük.

5. Majd 3 részre szedjük a masszát.

6. Az egyikhez hozzáadunk egy evőkanál darált diót, a másodikhoz egy evőkanál kakaóport, a harmadikhoz pedig egy evőkanál lisztet.

7. Itt két lehetőség áll előttünk: 

  7/A. A három piskótát külön-külön sütjük meg, vigyázva, nehogy megégjenek.

  7/B. (Én most ezt választottam.) Egy 25×35 cm-es tepsi egyik felébe öntöttem a diós tésztát, a másik felébe pedig a  kakaósat, majd középen a tetejükre simítottam a simát. Így szép, márványos piskótát kaptam sütés után. Miután megsült, kettévágtam, és összeállításnál a két felet egymásra fordítottam. (Úgy, hogy ne két vaníliás rész találkozzon.)

8. A piskótát hűlni hagyjuk. 

9. Amíg a piskóta hűl, elkészítjük a vaníliás krémet.

10. Ehhez a pudingport és a cukrot egy kevés tejjel elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a lisztet, ezekkel is elkeverjük.

11. A maradék tejet felforraljuk, majd a pudingos keverékkel besűrítjük.

12. Majd elkészítjük a rumos szirupot.

13. A vizet és a tejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a rumaromát.

14. A kihűlt piskótákat először a rumos sziruppal locsoljuk meg, majd rákenjük a vaníliás krémet, darált dióval megszórjuk és egymásra tesszük.

15. Hűtőben legalább egy órát pihentetjük, hogy a krém megdermedjen.

16. Tálaláshoz elkészítjük a csokoládés öntetet, melyhez először a vízben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk.

17. Majd hozzáadjuk a margarint és kakaóport. 

18. Alaposan elkeverjük, levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

19. Tejszínhabbal és a csokis öntettel tálaljuk. 

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »