Arra gondoltam, hogy készítek egy olyan menüpontot is, melyben megtaláljátok azokat az desszerteket, ételeket, amelyek a kategóriájukon belül a leginkább elnyerte a tetszéseteket. De ne hagyjátok cserben a többi receptet sem, hadd kerüljenek fel ők is egyszer a Top 5 listára! 🙂
Ezeket a sütés nélküli desszerteket kedveltétek leginkább a blog indulása óta:
1. Madártej
Apunak ez az egyik kedvenc desszertje. Mama mesélte, hogy kiskorában fecsketejnek hívta. Nekem annyira nem nagy kedvencem, de mivel jobb ötletem nem volt, viszont készíteni szerettem volna valami desszertet, beadtam a derekam. Illetve szerintem nagyon guszta, ahogy a tojásfehérjéből felvert habgaluskák kis szigetekként úszkálnak a vaníliás tejsodó tetején. 🙂
Kövessetek Facebookon is! https://www.facebook.com/habatortanblog/
Hozzávalók:
Vaníliás tejsodó:
8 tojássárgája
8 evőkanál porcukor
1 l tej
3 evőkanál vanília aroma vagy egy rúd vanília kikapart magja
Habgaluskák:
8 tojásfehérje
2 evőkanál porcukor
A recept folytatását itt olvashatjátok. 🙂
2. Csokis csoda
Ez nagyon régi családi recept, amit nagyim mindig karácsonykor készített el. Hosszú évekig nem is került asztalra, így már szinte meg is feledkeztem róla, de valamikor ősszel – ugyanis körülbelül szeptembertől kezdve már számolom vissza a napokat karácsonyig – eszembe jutott, hogy talán itt lenne az ideje, újra elkészíteni. Igen ám, de hol a recept? Fejből senki nem tudja, így megindult a nagy kincsvadászat. Anyu találta meg egy régi receptfüzet lapjai között egy papírfecnire felfirkálva a receptet, amit még én írtam le gyerekes gyöngybetűimmel már nagyon-nagyon régen. Mikor felhívott, hogy megtalálta, egyből hevesen dobogott a szívem, és lélekben már a karácsonyfát díszítettem. 😀
Néhány megjegyzés a sütihez:
1. NAGYON tömény! Még apu – aki még nálam is édesszájúbb, lásd marlenka – is elismeri, hogy nem egy könnyű desszert.
2. Ne sajnáld belőle a meggyet, ugyanis a töménységéből adódóan, nagyon szükséges bele.
3. Tejszínhabbal tálald, az is lazít rajta és egyébként is, a tejszínhab finom! 😀
4. A külső ne tévesszen meg, nem egy dekoratív desszert, de cserébe isteni finom!
Na akkor ezután a “rövid” bevezető után következzék a recept. 🙂
Kövessetek Facebookon is! 🙂 https://www.facebook.com/habatortanblog/
UPDATE!
Niki is elkészítette, és nagy örömmel olvastam, hogy másoknak is elnyerte a tetszését. Bár ő csupán 25 dkg porcukrot adott a margarinhoz, még így is kellően édesnek találta. Úgyhogy aki megijedt a bevezetőmben olvasottaktól, nyugodtan próbálja ki kevesebb cukorral. 🙂 Természetesen képet is kaptam, íme:
Hozzávalók:
Rétegek:
35-40 dkg babapiskóta
2,5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1/2 üveg rumaroma
35 dkg magozott meggy
10 dkg durvára darabolt dió
10 dkg étcsokoládé
Öntet:
25 dkg margarin
50 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor
2 tojás
3-4 evőkanál liszt
1/2 üveg rumaroma
A recept folytatását itt olvashatjátok. 🙂
3. Oreo pite
Jelenleg az Oreo a mániám, így már legalább 4-5 receptet megálmodtam belőle. Tudom, hogy az interneten is milliónyi Oreo torta variáció található, de én a saját receptjeimben mellőzöm a mascarpone krémet. A legutóbbi tortám nem lett túl fotogén – viszont ennek ellenére nagyon finom volt -, így azt majd csak kicsit később, a vizsgaidőszak után hozom el nektek. De addig is, itt az Oreo pite receptje. Remélem, tetszeni fog. 🙂 Most omlós tésztával készítettem el, de ha nem szeretnétek bekapcsolni a sütőt a nagy nyári melegben, akkor egy egyszerű, kekszes alapot is lehet hozzá készíteni. Azt a variációt is leírtam nektek. 🙂
Kövessetek Facebookon is! 🙂 https://www.facebook.com/habatortanblog/
Hozzávalók:
Omlós tészta:
25 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
15 dkg margarin
10 dkg cukor
1/2 csomag sütőpor
1 tojás
csipet só
1 teáskanál tejföl
VAGY
Kekszes alap:
20 dkg Oreo keksz
6 dkg margarin
Krém:
20 Oreo keksz
2 csomag tejszín ízű pudingpor
7 evőkanál cukor
5-5,5 dl tej
2-3 dl habtejszín
Díszítés:
3 Oreo keksz
A recept folytatását itt olvashatjátok. 🙂
4. Sport szelet
Tegnap délután már nagyon unatkoztam, ezért úgy döntöttem, hogy csinálok valami édességet, viszont ebben a nagy melegben nem volt kedvem bekapcsolni a sütőt. Úgyhogy körbenéztem a konyhában, ahol szépen haladva találtam háztartási kekszet, kakaót, rumaromát… Majd ekkor ugrott be ez a nagyon egyszerű, mégis isteni finom édesség. Gyorsan elkészíthető, nagy kupival sem jár, a sütőt is békén hagyhatom, így ez volt a tökéletes választás. A másik ötletem a túrós-barackos őzgerinc volt, ám most jobban kívántam valami csokisat, úgyhogy nem hagytam magam eltéríteni. Viszont ha inkább valami gyümölcsöset kívánnátok, akkor mindenképpen próbáljátok ki, mert az is nagyon fini. 🙂
Kövessetek Facebookon is! https://www.facebook.com/habatortanblog/
UPDATE!
Niki is elkészítette a receptet, és volt olyan kedves, hogy küldött róla egy képet. Nézzétek, milyen szép lett! 🙂
Hozzávalók:
50 dkg háztartási keksz – darálva lesz rá szükség, de én jobb szeretem, ha magamnak darálom, így lesznek benne nagyobb szemek is
3 evőkanál kakaópor
25 dkg cukor
2 dl tej
25 dkg margarin
1 üveg rumaroma
A recept folytatását itt olvashatjátok. 🙂
5. Krémtúró
Párom nagyon szeret mindent, amiben túró van, de a krémtúró egy kifejezetten nagy kedvenc. Ám szerintem a boltban kapható adag nagyon kicsi, főleg egy férfinak. Illetve ha elkészítitek ezt a receptet, akkor azt is látni fogjátok, hogy nem csak kicsi, de drága is a bolti tesó. Amióta itt rátaláltam a házi változat receptjére, azóta nem is vettünk boltból, hiszen ez sokkal finomabb. 🙂
Kövessetek Facebookon is! 🙂 https://www.facebook.com/habatortanblog/
Hozzávalók 2 személyre:
2 tojássárgája
2 dl tej
8 dkg cukor
1 csapott evőkanál vaníliás pudingpor
1-2 teáskanál vanília aroma
1 csipet só
25 dkg túró
A recept folytatását itt olvashatjátok. 🙂
Kommentek