Már régóta szemezgettem a szilvás receptekkel, de eddig még sosem próbáltam ki egyiket sem, pedig nagyon szeretem őket. Aztán úgy alakult, hogy a héten a környék összes Lidljét bejártam az akciós újságban látott saját márkás szendvicskeksz után, ugyanis még mindig tombol a Pilóta mániám. Erről majd egy bővebb bejegyzést fogok készíteni a közeljövőben, csak ahhoz előbb szükségem lesz egy zacsira a már említett kekszből. No, de nem lövöm le a poént, majd meglátjátok, érdekes lesz. 🙂
Visszatérve a Lidlben zajlott kalandomhoz, egyik este egy kedves eladó felajánlotta, hogy átnézi nekem az aznap esti szállítmányt, hátha érkezett belőle. Miközben vártam, megpillantottam a gyümölcsök között a szilvát, szóval esti nasinak vettem belőle néhány szemet. Sajnos szendvicskeksz nélkül tértem haza – utóbb kiderült, szállítási problémák miatt nem kaptak belőle az itteni üzletek -, de volt szilvám, szóval nem panaszkodhattam. Annyira ízlett, hogy másnap visszamentem, és vettem még 4-5 kg-ot, hogy tudjak belőle sütni, eltenni télire és még enni is maradt. Az hiszem, kezdem átvenni apu szokásait. Ugyanis ő olyan, hogy ha valami megtetszik neki, abból felraktároz egy évre vagy egy életre, a csodálat tárgyától függően. Legyen ez étel, háztartási cikk vagy akár ruha. Esküszöm, több farmerja van, mint nekem!
Na de már megint elkalandoztam, szóval ott tartottunk, hogy most már volt szilvám, úgyhogy már csak azt kellett kitalálnom, hogy mi készüljön belőle. A pite mellett döntöttem, mert Pinteresten nagyon szuper dekorációs ötleteket találtam hozzá. Nos, az elképzelés jó volt, a megvalósításon még dolgoznom kell. Viszont isteni finom! Igaz, nálam még mindig az almás lepény az örök kedvenc, de azt hiszem, ez a süti foglalhatja el a dobogó második fokát. 🙂 Szerintem nyersen nagyon mutatós volt a díszítés, de sütés közben elveszítette kicsit a báját, bár így sem lett olyan vészes. Legközelebb kicsit csalni fogok, ha összejön az ötletem, majd azt is megírom nektek. 🙂
Nos, a “rövidke” bevezetőm után lássuk ezt a kis finomságot!
Kövessetek Facebookon is! 🙂 https://www.facebook.com/habatortanblog/
Hozzávalók (28 cm):
Tészta:
28 dkg liszt
15 dkg margarin
1 tojás – Ha nagyon apró a tojás, akkor szükség lesz 2-re.
1/2 csomag sütőpor
10 dkg cukor
Töltelék:
1 evőkanál margarin
20-25 szem szilva – Én 25-ből készítettem el a tölteléke, és maradt ki belőle.
2 evőkanál cukor
1 teáskanál fahéj
+ 3-5 evőkanál búzadara
+ 1 tojássárgája
Elkészítés:
1. Először a tésztát készítjük el, melyhez a sütőporos lisztben elmorzsoljuk a margarint.
2. Majd hozzáadjuk a cukrot és a tojást, és sima, egyenletes tésztává gyúrjuk.
3. Hűtőbe tesszük, amíg elkészül a töltelék.
4. Ehhez a szilvákat megmossuk, kettévágjuk, kivesszük a magjukat, és tetszés szerinte feldaraboljuk. – Én mindet 6 részre vágtam, de negyedelni is elég.
5. Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk a margarint, hozzáöntjük a szilvát, a cukrot és a fahéjat, majd egy kicsit megdinszteljük.
6. Hagyjuk teljesen kihűlni, addig kinyújtjuk a tésztát és elkészítjük a díszeket.
7. A hűtőből kivett tésztát 2:1 arányban elosztjuk – nálam kb. 388 g és 194 g lett a két tészta -, és a nagyobbikat a formának megfelelő méretűre nyújtjuk.
8. Majd beletesszük a kivajazott, kilisztezett formába – kivéve, ha szilikon -, és levágjuk a lelógó széleket. – Én hagyni szoktam, hogy a forma szélét is befedje a tészta, csak ne lógjon le.
9. A kisebb darabot is kinyújtjuk úgy, hogy vágni tudjuk belőle 3 olyan hosszú csíkot, ami megegyezik a forma átmérőjével, ami jelen esetben 28 cm.
10. A maradék tésztából virágokat szaggatunk ki, illetve a virágok közepére kis golyókat formázunk. – Én 15 virágot és 3×15 kis golyót készítettem.
11. Mire ezekkel végzünk, kihűl a töltelékünk.
12. A formába helyezett tésztát megszórjuk 2-3 evőkanál búzadarával, majd felsorakoztatjuk benne a szilvagerezdeket.
13. A tetejét megszórjuk egy kevés búzadarával. – Mint a képeken látható, én egy kicsit túlzásba estem, de az ízén ez semmit sem változtatott.
14. Majd jöhetnek a díszek: a három tésztacsíkot megcsavarjuk, majd a tésztára helyezzük.
15. A virágokkal tetszés szerint befedjük a tölteléket, majd a közepükre helyezünk 3-3 golyócskát.
16. Enyhén felvert tojássárgájával lekenjük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
17. Porcukorral hintve fogyasztjuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: