Hab a tortán

Almás pite

A múltkor készített szilvás pite annyira ízlett, hogy úgy döntöttem, muszáj almával is elkészítenem. Eredetileg valami bonyolultabb, látványosabb díszítést terveztem, de egyrészt nem ébresztett az ébresztőm – felébredve azt az értesítést találtam a telefonom, hogy 45 perc ébresztés után kikapcsolt.. Persze, mert 45 perc csengésre biztosan nem keltem fel -, így késésben voltam, másrészt arra jutottam, hogy az almás pitéhez ez a rácsos megoldás illik a leginkább. A tésztához a már korábban említett szilvás pite tésztáját használtam, bár kicsit növeltem a mennyiségen. A tölteléknél szintén nem voltam kísérletező hangulatomban, így az almás lepénynél már említett tölteléket használtam. Bár utólag arra jöttem rá, hogy szebb lett volna a végeredmény, ha nem reszelem az almát, hanem vékony szeletekre vágom. Ha valaki kipróbálja szeletelt almával, szívesen várom a végeredményről készült képeket, illetve a véleményeket! 🙂
Kövessetek Facebookon is!  https://www.facebook.com/habatortanblog/

IMG_0079_2

Hozzávalók (28 cm):
Tészta: 
34 dkg liszt
20 dkg margarin
1 tojás – Ha nagyon apró a tojás, akkor szükség lesz 2-re.
1/2 csomag sütőpor
10 dkg cukor
Töltelék:
1,5-2 kg alma – Attól függően, mennyire szeretnétek vastag tölteléket. Én 2 kg almát használtam fel. 
8 dkg cukor
2-3 kávéskanál fahéj
+ 1 tojássárgája

Elkészítés:
1.
Először a tésztát készítjük el, melyhez a sütőporos lisztben elmorzsoljuk a margarint.
2. Majd hozzáadjuk a cukrot és a tojást, és sima, egyenletes tésztává gyúrjuk.
3. Hűtőbe tesszük, amíg elkészül a töltelék. 
4. Az almákat megpucoljuk és lereszeljük.
5. A lereszelt alma levét jól (!) kinyomjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, összekeverjük.
6. Majd elővesszük a tésztát a hűtőből, kinyújtjuk és elkészítjük a díszeket.
7. A tésztát 2:1 arányban elosztjuk, és a nagyobbikat a formának megfelelő méretűre nyújtjuk.
8. Majd beletesszük a kivajazott, kilisztezett formába – kivéve, ha szilikon -, és levágjuk a lelógó széleket.
9. A kisebb darabot olyan szélesre nyújtjuk, mint a forma átmérője – jelen esetben 28 cm -, majd 12 db, ujjnyi vastag tésztacsíkot vágunk belőle. 
10. A formába helyezett tésztára kanalazzuk a tölteléket, majd ráhelyezzük a tésztacsíkokat, úgy, hogy rácsos mintázatot kapjunk. – Videó! 
11. Enyhén felvert tojássárgájával lekenjük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
12. Porcukorral hintve fogyasztjuk. 

IMG_0011_2

IMG_0014_2

IMG_0028_2

IMG_0080_2

IMG_0068_2

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Orsolya Czetka says:

    Szia
    Nekem nagyon finom lett.
    Tobbszor is el fogom kesziteni
    Koszi a receptet

  2. Kaposvári Zsuzsanna Krisztina says:

    Szia, nekem nagyon lágy a tészta. Biztos, hogy 34 dkg a liszt?
    Néztem a videót, ott is keményebb.
    Ezt leszámítva, klassz recept, köszönöm 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!