Almás pite

A múltkor készített szilvás pite annyira ízlett, hogy úgy döntöttem, muszáj almával is elkészítenem. Eredetileg valami bonyolultabb, látványosabb díszítést terveztem, de egyrészt nem ébresztett az ébresztőm – felébredve azt az értesítést találtam a telefonom, hogy 45 perc ébresztés után kikapcsolt.. Persze, mert 45 perc csengésre biztosan nem keltem fel -, így késésben voltam, másrészt arra jutottam, hogy az almás pitéhez ez a rácsos megoldás illik a leginkább. A tésztához a már korábban említett szilvás pite tésztáját használtam, bár kicsit növeltem a mennyiségen. A tölteléknél szintén nem voltam kísérletező hangulatomban, így az almás lepénynél már említett tölteléket használtam. Bár utólag arra jöttem rá, hogy szebb lett volna a végeredmény, ha nem reszelem az almát, hanem vékony szeletekre vágom. Ha valaki kipróbálja szeletelt almával, szívesen várom a végeredményről készült képeket, illetve a véleményeket! 🙂

Kövessetek Facebookon is!  https://www.facebook.com/habatortanblog/

Hozzávalók (28 cm):

Tészta: 

34 dkg liszt

20 dkg margarin

1 tojás – Ha nagyon apró a tojás, akkor szükség lesz 2-re.

1/2 csomag sütőpor

10 dkg cukor

Töltelék:

1,5-2 kg alma – Attól függően, mennyire szeretnétek vastag tölteléket. Én 2 kg almát használtam fel. 

8 dkg cukor

2-3 kávéskanál fahéj

+ 1 tojássárgája

Elkészítés:

1.
Először a tésztát készítjük el, melyhez a sütőporos lisztben elmorzsoljuk a margarint.

2. Majd hozzáadjuk a cukrot és a tojást, és sima, egyenletes tésztává gyúrjuk.

3. Hűtőbe tesszük, amíg elkészül a töltelék. 

4. Az almákat megpucoljuk és lereszeljük.

5. A lereszelt alma levét jól (!) kinyomjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, összekeverjük.

6. Majd elővesszük a tésztát a hűtőből, kinyújtjuk és elkészítjük a díszeket.

7. A tésztát 2:1 arányban elosztjuk, és a nagyobbikat a formának megfelelő méretűre nyújtjuk.

8. Majd beletesszük a kivajazott, kilisztezett formába – kivéve, ha szilikon -, és levágjuk a lelógó széleket.

9. A kisebb darabot olyan szélesre nyújtjuk, mint a forma átmérője – jelen esetben 28 cm -, majd 12 db, ujjnyi vastag tésztacsíkot vágunk belőle. 

10. A formába helyezett tésztára kanalazzuk a tölteléket, majd ráhelyezzük a tésztacsíkokat, úgy, hogy rácsos mintázatot kapjunk. – Videó! 

11. Enyhén felvert tojássárgájával lekenjük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

12. Porcukorral hintve fogyasztjuk. 

Címkék: , , , , , , ,
Tovább a blogra »