A Pilóta kekszet szerintem senkinek nem kell bemutatnom. Van, aki imádja, van, aki nem. Én az előbbi kategóriába tartozom. Bár én így, már lassan felnőtt fejjel szerettem bele igazán a szendvicskekszbe. Biztosan kedveltem kisebb koromban is, de úgy rémlik, hogy akkoriban inkább a vaníliás karika volt a nagy Ő számomra. Még ma is szeretem, de abból már itthon is nagyon finomat tudok készíteni, így nem is emlékszem, hogy mikor vettem utoljára. Majd annak a receptjét is elhozom nektek. 🙂
Na, de térjünk vissza a szendvicskekszhez. Gondolom, mindenki ismeri a reklámot, melyben az apuka megtanítja a kisfiát, Bencét arra, „amit minden férfinak tudnia kell”, hogy hogyan esszük a Pilóta kekszet. Letekerjük, kiharapjuk a krémet, majd jöhetnek a ropogós kekszek. Nos, talán azért, mert nő vagyok vagy azért, mert nekem az anyukám/apukám nem tanította meg, hogy hogyan kell „helyesen” enni, de én nem így eszem. Nem szedem ketté, hanem úgy eszem, mint egy valódi szendvicset. Ekkor következik be az, amit nagyon nem kedvelek, elkezd széttörni, mindenfelé potyogni a keksz. Ezt a nagyon vastag krémnek tudom be a közepén, úgyhogy én egy kicsit kevesebb krémmel is nagyon szeretném. Illetve ha már a krémnél tartunk, én érzek benne egy kevés savanykás utóízt, ami számomra ront az élményen.
Szóval úgy döntöttem, ha már a házi vaníliás karika olyannyira hasonlít az eredetire, kipróbálom, hogy milyen a szendvicskeksz itthoni változata. Nem is csalódtam! Nagyon finom lett, úgyhogy bátran ajánlom. A receptet Hahopihétől vettem. Ebből a mennyiségből nekem kb. 42 keksz készült.
A szendvicskekszekről készítettem egy tesztet is, melyet itt olvashattok.
Kövessetek Facebookon is! https://www.facebook.com/habatortanblog/
Hozzávalók:
Vaníliás keksz:
20 dkg liszt
12,5 dkg margarin
7 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
egy apró csipet só
1 nagyobb tojás sárgája
1 teáskanál vanília aroma
Kakaós keksz:
20 dkg liszt
12,5 dkg margarin
7 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
egy apró csipet só
1 nagyobb tojás sárgája
1,5 evőkanál kakaópor
Krém:
10 dkg étcsokoládé
15 dkg margarin
4 evőkanál porcukor
1 dl habtejszín
2 teáskanál rumaroma
Elkészítés:
1. Először a krémet készítjük el, ugyanis ennek ki kell hűlnie.
2. Ehhez a krém hozzávalóit egy tálba helyezzük, majd vízgőz fölött addig olvasztjuk, amíg egyneművé nem válik.
3. Ezután hűtőbe tesszük, hogy teljesen kihűljön. – Én még a fagyóba is betettem, ugyanis az összes keksz kisüléséig sem szilárdult meg teljesen.
4. Majd elkészítjük a kétféle kekszet, ehhez először a margarint elmorzsoljuk a lisztben.
5. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és egynemű tésztát gyúrunk belőle. – A két keksz alapja teljesen megegyezik, csupán a dőlttel jelzett hozzávalókban különböznek.
6. Egy órára hűtőbe tesszük a tésztát.
7. Ha kivettük a hűtőből, 5 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztákat, és tetszőleges méretűre szaggatjuk.
8. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük. – Érdemes a világos keksszel kezdeni, hogy lássuk, a mi sütőnkben mennyi időre van szüksége.
9. A kisült kekszeket hagyjuk kihűlni.
10. Majd egy világos keksz közepére kanalazunk egy teáskanálnyi krémet, ráhelyezünk egy sötét kekszet, és kicsit összenyomjuk, hogy a krém elérje a keksz szélét is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: