A hétvégén családi grillezés volt nálunk, és ezt a finomságot készítettem. Mindenkinek nagyon tetszett, és volt, aki nem akarta elhinni, hogy nem cukrászdából vettem. Nem igazán tudtam eldönteni, sértésnek vegyem-e, amiért nem tudják elképzelni rólam, hogy tudok ilyet készíteni, vagy inkább bóknak, amiért cukrászdai minőségnek tekintették. Azt gondolom, inkább az utóbbi, legalábbis reménykedek benne. 😀 A somlói galuska az egyik kedvenc desszertem – korábbi receptet itt olvashattok -, és már régóta gondolkoztam azon, hogy szeletelhető formában is el kellene készítenem. Most érkezett el az ideje, és szerintem nagyon jól sikerült.
Kövessetek Facebookon is! 🙂 https://www.facebook.com/habatortanblog/
Hozzávalók (25×35 cm):
Kakaós piskóta:
5 tojás
5 evőkanál cukor
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál liszt
1 kávéskanál sütőpor
Vaníliás piskóta:
5 tojás
4 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
5 evőkanál liszt
1 kávéskanál sütőpor
Csokoládés puding:
1,5 csomag csokoládés puding
5 evőkanál cukor
5 dl tej
Vaníliás puding:
1,5 csomag vaníliás puding
5 evőkanál cukor
5 dl tej
Tetejére:
3-4 dl habtejszín
10 dkg olvasztott étcsokoládé
megtisztított dió
+ 1 üveg rumaroma
+ 10 dkg durvára darált dió
Elkészítés:
Kakaós piskóta elkészítése:
1. A piskótához szétválasztjuk a tojásokat.
2. Egy tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjét.
3. Egy másikban pedig habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásfehérje habhoz.
4. Végül pedig hozzáadjuk az átszitált lisztet, sütőport és kakaót.
5. A formát kibéleljük sütőpapírral vagy kivajazzuk és kilisztezzük – kivéve, ha szilikon formát használunk -, majd beleöntjük a masszát.
6. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
Vaníliás piskóta elkészítése:
7. A piskótához szétválasztjuk a tojásokat.
8. Egy tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjét.
9. Egy másikban pedig habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral és vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojásfehérje habhoz.
10. Végül pedig hozzáadjuk az átszitált lisztet és sütőport.
11. A formát kibéleljük sütőpapírral vagy kivajazzuk és kilisztezzük – kivéve, ha szilikon formát használunk -, majd beleöntjük a masszát.
12. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
Csokoládés puding elkészítése:
13. A pudingport és cukrot egy kevés tejjel csomómentesre keverjük.
14. Majd a maradék tej hozzáadásával sűrű pudingot főzünk belőle.
15. Félretesszük, hagyjuk hűlni.
Vaníliás puding elkészítése:
16. A pudingport és cukrot egy kevés tejjel csomómentesre keverjük.
17. Majd a maradék tej hozzáadásával sűrű pudingot főzünk belőle.
18. Félretesszük, hagyjuk hűlni.
Összeállítás:
19. A kakaós piskótát meglocsoljuk 1/2 üveg rumaromával, majd rákenjük a vaníliás pudingot.
20. Ezt megszórjuk egy kevés durvára tört dióval, és ráhelyezzük a vaníliás piskótát.
21. Ennek is meglocsoljuk a tetejét a maradék rumaromával, majd rákenjük a csokoládés pudingot.
22. A habtejszínt kemény habbá verjük, és a csokoládés puding tetejére kenjük.
23. 1-2 óra hűtés után szépen szeletelhető.
24. Kockákra szeleteljük, majd minden szelet tetejére teszünk 1-1 szem diót, és meglocsoljuk egy kevés olvasztott csokoládéval.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: