Somlói kocka

A hétvégén családi grillezés volt nálunk, és ezt a finomságot készítettem. Mindenkinek nagyon tetszett, és volt, aki nem akarta elhinni, hogy nem cukrászdából vettem. Nem igazán tudtam eldönteni, sértésnek vegyem-e, amiért nem tudják elképzelni rólam, hogy tudok ilyet készíteni, vagy inkább bóknak, amiért  cukrászdai minőségnek tekintették. Azt gondolom, inkább az utóbbi, legalábbis reménykedek benne. 😀 A somlói galuska az egyik kedvenc desszertem – korábbi receptet itt olvashattok -, és már régóta gondolkoztam azon, hogy szeletelhető formában is el kellene készítenem. Most érkezett el az ideje, és szerintem nagyon jól sikerült. 

Kövessetek Facebookon is! 🙂 https://www.facebook.com/habatortanblog/

Hozzávalók (25×35 cm):

Kakaós piskóta:

5 tojás

5 evőkanál cukor

3 evőkanál kakaópor

3 evőkanál liszt

1 kávéskanál sütőpor

Vaníliás piskóta:

5 tojás

4 evőkanál cukor

2 csomag vaníliás cukor

5 evőkanál liszt

1 kávéskanál sütőpor

Csokoládés puding:

1,5 csomag csokoládés puding

5 evőkanál cukor

5 dl tej

Vaníliás puding:

1,5 csomag vaníliás puding

5 evőkanál cukor

5 dl tej

Tetejére:

3-4 dl habtejszín

10 dkg olvasztott étcsokoládé

megtisztított dió

+ 1 üveg rumaroma

+ 10 dkg durvára darált dió

Elkészítés:

Kakaós piskóta elkészítése:

1. A piskótához szétválasztjuk a tojásokat.

2. Egy tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjét.

3. Egy másikban pedig habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásfehérje habhoz.

4. Végül pedig hozzáadjuk az átszitált lisztet, sütőport és kakaót.

5. A formát kibéleljük sütőpapírral vagy kivajazzuk és kilisztezzük – kivéve, ha szilikon formát használunk -, majd beleöntjük a masszát.

6. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

Vaníliás piskóta elkészítése:

7. A piskótához szétválasztjuk a tojásokat.

8. Egy tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjét.

9. Egy másikban pedig habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral és vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojásfehérje habhoz.

10. Végül pedig hozzáadjuk az átszitált lisztet és sütőport.

11. A formát kibéleljük sütőpapírral vagy kivajazzuk és kilisztezzük – kivéve, ha szilikon formát használunk -, majd beleöntjük a masszát.

12. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

Csokoládés puding elkészítése:

13. A pudingport és cukrot egy kevés tejjel csomómentesre keverjük.

14. Majd a maradék tej hozzáadásával sűrű pudingot főzünk belőle.

15. Félretesszük, hagyjuk hűlni.

Vaníliás  puding elkészítése:

16. A pudingport és cukrot egy kevés tejjel csomómentesre keverjük.

17. Majd a maradék tej hozzáadásával sűrű pudingot főzünk belőle.

18. Félretesszük, hagyjuk hűlni.

Összeállítás:

19. A kakaós piskótát meglocsoljuk 1/2 üveg rumaromával, majd rákenjük a vaníliás pudingot.

20. Ezt megszórjuk egy kevés durvára tört dióval, és ráhelyezzük a vaníliás piskótát.

21. Ennek is meglocsoljuk a tetejét a maradék rumaromával, majd rákenjük a csokoládés pudingot. 

22. A habtejszínt kemény habbá verjük, és a csokoládés puding tetejére kenjük.

23. 1-2 óra hűtés után szépen szeletelhető.

24. Kockákra szeleteljük, majd minden szelet tetejére teszünk 1-1 szem diót, és meglocsoljuk egy kevés olvasztott csokoládéval. 

Címkék: , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »