Mexikói bableves

Tegnap mexikói bablevest készítettem. A végeredmény nagyon finom lett, bár a készítés közben volt egy pont, amikor majdnem kiborítottam az egészet. Sosem ettem még ilyen levest, csak Peti említette 1-2 hete. Egyből felkeltette az érdeklődésemet, ugyanis nagyon szeretem a mexikói ízvilágot. Bár lehet, hogy ez nem is annyira igaz, ha a mexikói bableveshez az az íz tartozik, amit a leves produkált első nekifutásra.

Szóval az történt, hogy egy interneten talált recept alapján dolgoztam, mindent a leírtak szerint készítettem – kivéve, hogy én tettem bele egy kevés sertéshúst is, hiszen férfiember elé nem teszünk le ételt hús nélkül, főleg, ha a második “csak” túrógombóc -, ám számomra mégis borzalmas volt az eredmény. Na jó, talán annyira nem is volt szörnyű, de nekem nem ízlett, szóval addig nem nyugodtam, amíg “helyre nem hoztam”. A probléma az volt, hogy nagyon erősen paradicsom íze volt a hozzáadott paradicsomlétől. Szóval kiborítottam a leves levének nagy részét, és felöntöttem vízzel, és elölről kezdtem a fűszerezést saját ízlés szerint. A végeredmény inkább egy egyszerű bablevesre hasonlít – egy kis chilis bab beütéssel -, de legalább finom! 🙂 

Azért a recept hozzávalóinál feltüntetem zárójelben a paradicsomlé mennyiségét is, hátha valaki úgy szeretné kipróbálni. Lehet, hogy csak az én ízlésemmel van baj, és másoknak bejön majd. Mindenesetre, aki úgy próbálja ki, ossza meg velem a véleményét! 🙂 

Kövessetek Facebookon is! 🙂 https://www.facebook.com/habatortanblog/

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

25-30 dkg sertéshús

20 dkg vörös bab

40 dkg fehér bab

10 dkg kukorica

(400 ml paradicsomszósz) – Legközelebb 1-2 evőkanál sűrített paradicsomot fogok hozzáadni az íze kedvéért.

Fokhagyma granulátum

Őrölt fűszerpaprika – csemege

Oregánó

Petrezselyemzöld

Só, bors

Víz

Elkészítés:

1. A hagymát apróra vágjuk, majd egy kevés olajon megdinszteljük.

2. A sertéshúst kisebb kockákra vágjuk, és a hagymához adjuk.

3. Majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd fűszerpaprikával, fokhagymával, sóval és borssal ízesítjük.

4. Kb. 30 perc alatt majdnem készre főzzük a húst.

5. Hozzáöntjük a vörös babot, fehér babot, kukoricát (és paradicsomlevet). – Ha konzervet használtok, annak a levét ne adjátok a leveshez!

6. Felöntjük annyi vízzel, hogy a számunka megfelelő sűrűségű levest kapjunk.

7. Fűszerekkel ízesítjük. – A chilivel óvatosan, mert annak az íze, csak később jön elő!

8. 10-15 percig alacsony lángon összefőzzük.

Címkék: , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »