A Whoopie pie (más néven “BFO”, azaz Big Fat Oreo) egy amerikai édesség. Több történet is kering a születéséről. A legtöbben úgy vélik, hogy ez egy igazi amish sütemény. Az a történet járja róla, hogy ezt a kis finomságot az amish asszonyok készítették útravaló gyanánt a férfiaknak, és mikor azok ebédidőben kinyitották a csomagot, örömükben azt kiáltották, hogy “Whoopie!’, ami magyarul “Juhé!”-nak lehetne leginkább fordítani. Hogy a legenda igaz vagy sem, azt mindenki döntse el magának. 🙂
A sütemény voltaképpen nem más, mint két puha – általában csokis vagy kakaós – piskóta lágy krémmel összeragasztva. Fantasztikus desszert, ugyanis csupán a képzeletünk szab határt, mikor az ízeket összepárosítjuk a készítése során. Én most egy egyszerű változatot készítettem: kakaós ízű piskótakorongokat sütöttem, és vanília ízű krémmel ragasztottam őket össze.
Kövessetek Facebookon is! 🙂 https://www.facebook.com/habatortanblog/
Hozzávalók:
Piskótakorong:
10 dkg margarin
12 dkg porcukor
1 tojásfehérje
25 dkg liszt
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál sütőpor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 csipet só
1 dl tej
Krém:
250 g mascarpone
2 kávéskanál vanília aroma
2 teáskanál vaníliás cukor
60 g porcukor
Elkészítés:
1. A puha margarint a porcukorral habosra keverjük.
2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a margarinos keverékhez.
3. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd azokat is hozzákeverjük a tejet.
4. Fokozatosan elkeverve hozzáadjuk a porcukros margarinhoz.
5. Habzsákba – vagy egy kivágott sarkú zacskóba – töltjük, és kis korongokat nyomunk belőle.
6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük.
7. Hagyjuk teljesen kihűlni, addig elkészítjük a tölteléket.
8. A krém hozzávalóit egy tálban csomómentesre keverjük.
9. Végül pedig összeállítjuk a sütiszendvicseket.
10. Porcukorral hintve vagy csokival leöntve tálaljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: